Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το πλαίσιο που διέπει την εργασία των ευπαθών ομάδων του ιδιωτικού τομέα, για τον μήνα Μάιο του 2021, πραγματοποίησαν η Τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Αξιοσημείωτο είναι πως και για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο χρειάστηκαν οι αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα και να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους ευπαθούς ομάδας, να θέσουν τη σύμβασή τους σε αναστολή, ώστε να προστατευθεί ο εργαζόμενος και να λάβει το επίδομα ειδικού σκοπού.
Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδάκης, «Μπαίνοντας στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, με τους διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας να τίθενται σε πλήρη λειτουργία, τη στιγμή που η υγειονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμο σημείο, η προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κρίνεται επιβεβλημένη και αδιαπραγμάτευτη.
Σε σχετικές εγκυκλίους αλλά και ανακοινώσεις του Υπουργείου για τον μήνα Μάϊο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τη στιγμή που το θέμα ρυθμίζεται πλήρως για τον δημόσιο τομέα, με τους εργαζομένους να δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας, πράγμα που δεν προσδιορίζεται για τον ιδιωτικό τομέα.
Οι ευπαθείς ομάδες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο να νοσήσουν από τον ιό και το ελάχιστο που μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση είναι να μεριμνά τα δέοντα για την προστασία τους, τη στιγμή που μάλιστα ο εμβολιασμός των εργαζομένων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί».
Για τους λόγους αυτούς ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει, αν θα υπάρξει μέριμνα για την παράταση των ρυθμίσεων αναφορικά με το πλαίσιο που διέπει την εργασία για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα για τον Μάιο, με αναδρομική ισχύ για όλο τον μήνα.
Προστασία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυτή την εποχή; Ωραίο ανέκδοτο. Ο πιο απλός τρόπος να ξεφορτωθούν εργαζόμενο ευπαθή ή όχι είναι η κακοποιητική συμπεριφορά, για να παραιτηθεί από μόνος του! Πολλοί ζήτησαν από τον εργαζόμενο να “βάλει πλάτη” για να σωθεί η επιχείρηση από το λουκέτο, αναγκάζοντάς τον να δουλέψει με αναστολή… Πολλοί οδηγήθηκαν σε burnout και παραιτήθηκαν από μόνοι τους μετά την “αναστολή”. Δεν τα ήξερα όλα αυτά ο Μητσοτάκης; Μάλλον αυτός ήταν ο τρόπος του να “στηρίξει” τους μικρομεσαίους; Σε βάρος του εργαζόμενου;